Joulukuun näyttelyssä Virpi Alasen Poeettisia eläimiä

Joulukuun näyttelyssä on esillä Virpi Alasen uusinta visuaalista runoutta. Poeettisia eläimiä vuosilta 2017─2018, nyt ensi kertaa esillä Helsingissä.

[sekatekniikka; tussi, pigmenttimuste, liima, paperi] + [poeettinen rytmi, maailman epätoivo, ilon hankaluus tunnetilana, käsin tekemisen eetos, vapautuminen, merkityskerrostumat, merenranta, jossa katkarapujen silmät kiiluvat otsalampun valossa, lievä synestesia, karkaaminen pois totutusta, elävän taiteen diversiteetin vaaliminen].

Näyttelyssä on 24 teosta. Ne liikkuvat kirjoituksen ja kuvataiteen välitilassa. Visuaalinen runous kommentoi kielen merkityksiä ja antaa tekemisen tilaa monitaiteiselle ilmaisulle. Kuvataiteen suuntaan laajeneva runoilmaisu sisältää edelleen kirjoitetulle runoudellekin ominaisia kielen piirteitä kuten rytmi, tulkinnanvaraisuus, asettelu, kielen keinojen uudistaminen.

Ilmastonmuutoksen ja poliittisen epävakauden aiheuttama epätoivo on viime vuosina tehnyt maailman tilanteesta ahdistuksentäyteisen. Runoilija ei kuitenkaan saa lamaantua eikä unohtaa merkitysten leikin ja ilon mahdollisuutta. Poeettiset eläimet saattoivat syntyä vastavoimaksi synkälle ajalle. Aluksi niitä oli Peilit-blogiteoksessa (peilit.blogspot.com), sitten ne rönsysivät työskentelyssä omaksi teemakseen. Nyt ne ovat tulleet taiteellisen työskentelyn pysyväksi osaksi ja teoskoko on suurentunut.

Eläinhahmo on kulttuurihistoriallisesti erityinen merkki. Kaikissa kulttuureissa ja kansanperinteissä eläimet ovat olleet ikiaikainen osa arkea ja pyhyyttä, yhtä aikaa jokapäiväisiä ja voimallisia. Ihminen peilaa itseään eläinten kautta, keksii symboleja, liikuttaa ajatuksiaan ja kokee yhteyttä toisiin.

Jokainen Alasen Poeettinen eläin on uniikki, käsityönä tehty, neljä työkierrosta vaatinut. Poeettiset eläimet ovat eläimen muotoon kulkenutta visuaalista runoa, joka leikkii sarjallisen ja vapaan yhdistelmällä. Ne ovat muotojen jatkuvuutta luonnosta taiteeseen ja taiteenlajien välisesti ─ tästä aiheesta voit lukea Alasen esseen juuri ilmestyneestä kirjasta Suo, kuokka ja diversiteetti (toim. Eskelinen & Lehto, ntamo 2018). Kirjasta on yksi lukukappale näyttelyn yhteydessä.

Joulukuun näyttely Antikvariaatti Sofiassa on Virpi Alasen toinen oma gallerianäyttely. Näyttelyn suurikokoisimmat teokset ovat ensi kertaa esillä. Näyttelyssä on myös muutamia Peilit-teoksen (peilit.blogspot.com) originaaleja sekä Nokturno-sarja, joka on julkaistu nokturno.fi -runoussivustolla virtuaalisena sarjana vuonna 2017 osoitteessa http://nokturno.fi/poem/poeettisia-elaimia. Alanen on aiemmin julkaissut kirjamuotoiset runoteokset Ystävätär K (Poesia, 2012) ja Löytöretkue (Poesiavihkot #2, 2015). Alanen työskentelee myös kriitikkona ja kulttuuritoimittajana kirjoittaen mm. Runoilija-palstaa Parnassoon ja Runot-palstaa Suomen Kuvalehteen.

Poeettisten eläinten maailmaan tekijä johdattaa seuraavasti:

Ajatelkaa vaikkapa, miten otatte kynän käteenne. Ajatelkaa, miten ryhdytte kirjoittamaan tekstin ensimmäisen lauseen ensimmäisen sanan ensimmäistä kirjainta. Aika hidastuu. Ja se ensimmäinen kirjain vie mukanaan outoon, ihmeelliseen maailmaan, jossa mielikuvitus kertoo reitin. Minun mielikuvituksessani kulkee värejä ja eläimiä. Eläimen muoto ja liike kohtaa käsin kirjoitetun tekstin. Kielen, taiteen ja luonnon diversiteetit kohtaavat.

Visuaalinen muoto vapauttaa ja rohkaisee tulkitsemaan omien kuvamuistojen kautta.

Mitä sinä näet?

***
Näyttely on avoinna joulukuun ajan antikvariaatin aukioloaikoina ma-pe klo 11-18 ja la klo 11-16, Vuorikatu 5, Helsinki. Vapaa pääsy. Tervetuloa.

 

Kommentointi on suljettu.

%d bloggers like this: